Menu
MAS Moravský kras z.s.

Za čerstvě praženou kávou do Březiny. Mají tu unikátní pražičku i nápady

V Březině č. 25 to žije! Pražírna a kavárna v budově s doloženou historií od roku 1754, která poskytuje skvělý prostor ke vzájemnému setkávání, kulturním akcím a zajímavým besedám, nejen o kávě. S majitelem kavárny, Michalem Dvořákem, jsme si povídali u vyladěné kombinace arabiky a robusty.

Jak dlouho kávu pražíte?
 
Kávu pražíme úplně krátce. Začali jsme v roce 2009, kdy jsme s manželkou Ivanou, se kterou podnikáme, přivezli úplně první zrnka z Itálie a věnovali jsme se italské kávě. Tento projekt 1754 ROASTERY vznikl minulý rok. Za každým snem někdo silný stojí, naším investorem projektu je Havana – Restaurant, kde jsme jako dodavatel již od našich začátků s italskou kávou. Zde jsme zvolili právě Kubu Serrano Superior a Brazil Santos a začali tak objevovat nový svět pražení. Svoji vlastní kávu pražíme od října minulého roku. I proto, že se pražička kvůli válce zdržela, protože je vyrobená v Rusku. Ti kluci (Typhoon roasters) odešli před režimem už před třemi lety do Prahy a pomalu přesouvali výrobu do Česka. Když začala válka, měli jsme objednávku položenou a zdrželo se vše o půl roku. Teď už se pražičky vyrábí „made in Czech Republic“ v Praze. Je to super výrobek, patentovaný v Americe, není to vymyšlená věc Ruskem. Elektrické pražení, horkovzduch.
 
Co vás přivedlo k podnikání?
 
V koroně jsme prodali dům, vrátili jsme hypotéku a zbylo nám na tuhle restauraci. A protože jsme cítili, že je to objekt pro střetávání nebo setkávání lidí, věřili jsme, že by to mohlo i obchodně fungovat. A tak jsme během krátké doby kavárnu otevřeli. Byl to pro nás takový závazek – jsme v centru obce a všichni se ptali, co tady bude. Otevřeli jsme to především pro lidi.
 
A Vy osobně a káva?
 
Já jsem před těmi 15 lety kafe vůbec nepil. Dostal mě k tomu nějaký člověk, který řekl, ochutnej macchiato. Od té doby nemám rád kávu s mlékem, i když právě na tomto jsem začínal, espresso s mlékem. Chodil k nám do jiné provozovny Ital, předal mi vizitku Pavin caffé a 13 let jsme obchodní přátelé s majiteli PAVIN CAFFE a touto italskou kávou. Máme tam až rodinné vztahy, protože to je malinká firma. Děláme distribuci pro Pavin, ale současně děláme naši kávu. 1754 je náš samostatný projekt, který si můžeme kompletně hýčkat, směřovat a ovlivňovat.
 
Po čem je větší poptávka?
 
Teď je takzvaná třetí kávová vlna, výběrovky a obecně pražírny jsou na vzestupu. Překlopilo se to tak, že italská káva je nezřídka záležitost nadnárodních firem. Každý, kdo má kavárnu, hledá kvalitu. Kdo nemá svůj, nebo prostě nechce mít svůj kávovar, většinou využije zápůjčky od větších firem. Když má svou technologii, tak si vybírá, co chce. My jsme možná začali pozdě – jsou pražírny, které se vezly na té druhé kávově vlně – ale věříme, že se nám
podařil start docela dobře.
 
Pozná zákazník styl pražení na chuti?
 
Určitě, máme úplně jiný profil pražení, nevzniká tolik defektů na pražených zrnech. To je výhoda pražičky a důvod, proč jsme si ji vybrali. Je to „shoproaster“ prostě lze vidět vše v průběhu pražení, ukázat celý proces přeměny i zákazníkům. Především je to ale poznat i na chuti, protože ovlivňujeme způsoby pražení – konvekce a kondukce. Můžete si vytvořit, jaký chcete profil kávy a měníte opékací desky, jednu máme na espressa a druhou na speciální kávy. Vidíte ten proces a dokážete z kávy vytáhnout přesně co potřebujete. Pražení probíhá kratší dobu a celý proces je viditelný skrze velké prosklené okno. Je to jiné než v bubnové pražičce, kde je jenom okénko a tím malým okénkem pozorujete minimum. Funguje to podle nás mnohem líp. Celý proces trvá v našem stroji kolem pěti minut, u klasického pražení v bubnu 15-20 minut.
 
Co si myslíte o míchání arabiky a robusty?
 
Ne všechno funguje dohromady. Pokud mícháme kávu, tak využíváme vyzkoušené postupy – také jsme pod dohledem dodavatelů kteří rádi poradí jak na konkrétní kávu. Dokonce je možné si objednat i blend přímo od dodavatele, i farmáře. Především ale pražíme arabiku, vyhledáváme „méně acidní“ a zároveň chceme, aby nebyla káva nudná v šálku. Musíte prostě u směsí vědět, co jde dohromady. Něco je hořkost, něco je kyselost. Kdo nechce vyloženě arabiku, může si tuto kombinaci u nás ochutnat, je to naše novinka, kterou nejvíce používáme do mléčných nápojů.
 
Dodáváte do nějakých kaváren?
 
Máme úplně TOP kavárny, třeba Zemanova kavárna, v Blansku dodáváme do Penzionu Rech. Z konečných zákazníků jezdí noví lidé z okolí, jedou na výlet a zastaví se k nám. Máme už i stálé zákazníky.
 
Odkud berete zrna?
 
My v principu pražíme pro větší množinu lidí, takže chceme, aby kafe nebylo kyselé. Vybíráme kávy, které jsou čokoládové, takže stěžejní je pro nás Kuba, Honduras a Brazílie. Teď nově budeme dělat výběrovky s ovocnějšími tóny, u kterých využijeme zrna z Afriky – Etiopie či Rwandy. Pražíme i na filtr, máme i kávy bezkofeinové. I v  Brně jsou dodavatelé kávy, třeba skvělé  Chicas Industry, které vozí ty nejkvalitnější kávy přímo od farmářů z Kolumbie, Mexika či Brazílie a soustředí se jen a pouze na výběrovou kávu. A pak jsou různí další dovozci, pražírny s přímým kontaktem na farmáře – v Praze, u Pardubic. Nakupujeme naši zelenou kávu převážně v Itálii a Německu.  Za farmáři zatím díky vytíženosti a rodině nejezdíme, ale farmáři rádi jezdí po sklizni k pražírnám. Každý farmář má rád, když ví, kde se jeho káva praží. Možná ho pozveme i přímo k nám, to je ale hudba budoucnosti.
 
Zákusky si necháváte dovážet?
 
My tady výrobu nemáme – zatím výrobu nestíháme, spíše řešíme provozní věci. Ale máme několik dodavatelů. Nejvíce zákusků máme z Havana cukrárny, Regionální B-Cake z Bílovic, a pak máme cukrářku, která nám vyrábí zákusky a také naši výbornou řemeslnou zmrzlinu – Clara Zoe Campani. Spolupracujeme i s italskou řemeslnou pekárnou z Brna - Carlini, malou pekárnou v Itálii s velkou historií Loison Pasticceri. Každá smysluplná spolupráce nám prostě dělá radost, tak jako našim zákazníkům.  Snažíme se dovážet většinu produktů
přímo, nebo lokálně.
 
Chystáte v dohledné době něco konkrétního?
 
V plánu je toho celkem dost, občas nás někdo osloví a my jsme všemu otevření. Chtěli bychom organizovat výstavy regionálních fotografií, místní věci prostě přiblížit lidem, nejen cestovatelům. Možností a chutí je tu v okolí mnoho. Vždyť i my jsme součástí projektu Regionální produkt, oslovené spolupráce chceme rozvíjet. Pokud máte nápady, rádi je také my vyslyšíme.  
Datum vložení: 14. 1. 2025 13:42
Datum poslední aktualizace: 14. 1. 2025 13:46
Autor: Správce Webu

Naše produkty

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Svátek

Svátek má Antonín

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.

Pranostika na akt. den

Na svatého Antonína každá jahoda je červená.

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Přihlášení k odběru zpráv

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím e-mailů